Грозд

У 106. емисији водимо вас у винородне крајеве италијанске Ломбардије и брда и брежуљке изнад Бергама.

Тамошњи винари највише производе две купаже Валкалепио Бјанко и Валкалепио росо. Беле-бјанко купаже чине "шардоне" и бели и сиви "пино" док у росо-купажама доминирају "каберне совињон" и "мерло". Најпознатије десертно вино краја је Москато ди Сканцо. Направљено је од истоимене сорте грожђа. Једино грожђе и вино произведено око места Сканцо Рошате има ДОЦГ ознаку географског порекла. Винари су углавном удружени у Конзорцијум Тутела Валкалепио, неку врсту кооперације или задруге.

Екипа емисије обишла је неколико виноградарско-винарских породица. Емануеле Медолаго је председник конзорцијума, а на имању у околини своје виле Редона има 23 хектара винограда у којем доминирају француске сорте. У оближњем месташцу Каробио на живописним падинама под виновом лозом и маслинама, дочекале су нас сестре Теста. Роберта, Марија и Лаура са братом и мајком који производе врхунска мирна и пенушава вина, девичанско маслиново уље и једини у Ломбардији стварају Аћето Балсамико. Ово грожђано сирће, добија се од ароматизованог грожђаног мошта куваног на отвореној ватри. У породичном дому упарили смо њихов пенушави екстра Брут са саламом и старим пармезаном преливеним аћетом.

Отворена су нам и врата подрума Кастело дељи Анђели и Серена Магрија, великог произвођача Моската ди Сканца и Инкроћа Манцонија. И у виноградима активног пилота Ђакома де Томе у Сканцо Рошатеу послужени смо карактеристичним Бергамаска Мерлоом. Са нашом Сузаном Живић, која ради у конзорцијуму Тутела Валкалепио, посетили смо и породицу Маненте коју посете хиљаде туриста и који се на свом Ка дел Манету баве агротуризмом.

Уредник и аутор: Душан Величковић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Грозд Грозд

Аутор:
РТС

Серијал „Грозд" представља својеврсну разгледницу наших винограда и подрума, породичне традиције, туристичких и културних потенцијала. [ детаљније ]