Европа и Срби: Владимир Глишин, први део

Владимир Глишин је наш молекуларни биолог светског угледа. Рођен у Новом Саду, дипломирао је и докторирао у Београду. Последокторске студије је обавио код нобеловца, Пола Дотија, на Харварду.

Готово да нема земље на свету у којој овај планетарни експерт и војвођански шармер није боравио. Као научни рецензент је учествовао у одређивању седишта Међународног центра за генетичко инжењерство и биотехнологију, који се налази у Трсту.

Овај експерт Уједињених нација је научни саветник и инспектор за пријем држава Јужне и Средње Америке, Европе, Африке и Азије у ово значајно светско удружење, у којем је тренутно 60 држава - укључујући и Србију.

Господин Глишин је био професор на америчком Универзитету Њу Хемпшир и на Медицинском факултету у Кувајту. Гостујући је професор на Харварду, на Универзитету у Палерму и Универзитету у Барију. Ипак, у срцу професора Глишина нису ни Америка, ни Европа - већ Црна Африка, колевка наших предака.

У првој емисији серије Европа и Срби професор Глишин говори о томе зашто су први људи на Земљи настали баш у Црној Африци, те како је, по тренутним научним сазнањима, подударност човековог и шимпанзиног ДНК читавих 96%, односно у чему смо то за само 4% различити од мајмуна?!

Он указује у каквом односу стоје: еволуција, природна селекција и генетика и по чему знамо да еволуција тече даље?

Професор објашњава зашто је Чарлс Дарвин највећи научник свих времена и говори о томе у каквом односу су: Дарвинова теорија еволуције и креационистичка теорија настанка живота на Земљи?!

Уредник, сценариста и водитељ: Војислав Лалетин
Сниматељ: Иван Јашаревић
Монтажер: Љубомир Плављанић
Редитељ: Јелисавета Јанић

број коментара 0 Пошаљи коментар