ТВ Театар: Луминација

Народно позориште Ниш гостовало је у Звездара театру са представом "Лимунација", настала по тексту Душана Ковачевића у режији Небојше Брадића. Ову комедију Душан Ковачевић је написао пре четрдесет година по мотивима приповетке Стевана Сремца "Лимунација на селу".

Представа преиспитује наш менталитет и приказује све тешкоће које настану када у друштву треба да дође до неких промена. Реч је о времену најстајања напредних идеја Светозара Марковића и руских просветитеља у другој половини деветнаестог века. С једне стране је конзервативна средина, а с друге, нове идеје. Сремац је био прилично конзервативан и неговао ригидан однос према променама, што је присутно и у његовој "Лимунацији". Душан Ковачевић у свом комаду, написаном по мотивима Сремчеве приповетке, указује на страх од промена и неспремност за њих, као највећи проблем сваког друштва. У његовом фокусу је то сагледано као негативна страна нашег менталитета, што препознајемо и после сто двадесет година од настајања Сремчеве приповетке, односно четрдесет година од настајања Душановог драмског текста. Ова комедија спада у оне комаде којима Душан Ковачевић потказује живот, а због којих публика хрли у позориште.

Играју: Дејан Цицмиловић, Драгана Јовановић, Данило Петровић, Александар Маринковић, Александар Михаиловић, Сања Крстовић, Драгослав Савић, Мирослав Јовић, Стефан Младеновић, Мирољуб Недовић, Марко Павловски, Марјан Тодоровић, Катарина Митић, Катарина Арсић, Урош Милојевић и Дејан Гоцић.

Редитељ и сценограф - Небојша Брадић
Костимограф - Марина Вукасовић Меденица
Композитор - Зоран Ерић
Сценски покрет - Вера Обрадовић
Асистент сценографа - Славица Марковић
Асистент костимографа - Катарина Филиповић
Лектор - Наташа Илић
Организатор - Ана Вељковић

Уреднице емисије "ТВ Театар" - Тамара Барачков и Ранка Јакшић
Режија и адаптација емисије "ТВ Театар" - Андеа Ада Лазић

број коментара 0 Пошаљи коментар