Привредна историја Србије: Устројеније поштанског заведенија (СЗЈ)

Карађорђеви устаници наследили су на територији београдског пашалука 57 поштанских станица. Звале су се мензулане. Тa сложеница настала je од турских речи Мензул - поштански коњ и Хан - постаја. Преносиоци порука и писама звали су се Татари. Били су то чиновници високог ранага, издржљиви и вешти јахачи.

За време владавине кнеза Милоша татарском службом руководио је Риста Дукић, Риста Мензулџи Баша. Хроничари онога времена забележили су као најпознатије татаре Богдана Ђорђевића, Ристу Прендића и Петра Илића Пекету. Они су кнезовима Милошу и Михаилу, јашући неколико дана без одмора од Цариграда до Београда донели Хатишериф и Берат да ће Турци 1867. напустити градове у Србији.

Како се повећавао број писмених, растао је обим размене писама и других пошиљки. Кнез Александар Карађорђевић је 1843. потписао први правни пропис који регулише пренос писама у Србији: Устројеније поштанског заведенија, којим ће се писало је у уводу "Сва поглавитија места у Србији тако скопчати да се ствари и лица лако, сигурно и скоро из једног места у друго пренети могу".

Тако је настала поштанска служба Србије.

Сниматељ: Душан Живковић
Монтажа: Ксенија Савићевић
Аутор и уредник: Божидар Ђуран

 

број коментара 0 Пошаљи коментар