Час анатомије: Звезда је рођена

Недавно су се у јавности могле чути различите претпоставке о томе зашто се светски познати писац, претходно дуго најављиван, Мишел Уелбек, није појавио у Београду. Многи су били мишљења да се то и могло очекивати из једног једноставног разлога: Уелбек је звезда.

 

 

А звездама је дозвољено оно што обичним смртницима није. Такође, Београд се спрема да дочека још једну звезду, Марину Абрамовић. Ново издање Часа анатомије посвећен је феномену зведа у уметности. Масовна и популарна култура одавно негују култ славних и све чешће се из те сфере тај култ помера ка сфери уметности. Слава добија обрисе ексклузивног и гламура те постаје зведана а носиоци те славе, звезде. Питање је како се зведе 21. века разликују од славних људи ранијих времена, ко ствара звезде, шта одликује ту посебну врсту популарности и нисмо ли на прагу стварања неке потпуно нове, другачије врсте уметности и, следствено томе, другачије перцепције уметника и уметности... да ли ће уметност због тога бити боља и коначно освојити високо место у систему вредновања.

У емисији о томе разговарају филозоф Јован Чекић, културолог Маја Вукадиновић и хунгаролог и књижевни преводилац Марко Чудић.

Уреднице емисије: Марија Ненезић и Јасмина Врбавац
Реализаторка: Маја Мандић

број коментара 0 Пошаљи коментар