Институције Србије у Великом рату

Влада и Врховна команда Србије у Великом рату - први део

Обележавајући стогодишњицу Првог светског рата, човечанство одаје пошту милионским жртвама овог, до тада највећег, ратног обрачуна у светској историји, који је баш због тога од савременика назван Великим ратом.

Управо због тих милионских жртава задатак историчара је да, уважавајући и милионе сачуваних историјских извора, и поштујући научне методе, понуде што поузданије тумачење Великог рата. Јер, рат нису само велике победе, чувене војсковође и стратегије. Рат је и велико страдање и војника и цивилног становништва, рат су злочини против човечности, материјална уништавања и свака друга страдања и патње које опомињу савремени свет с надом да се тако нешто никада не понови. А, мала Србија је у том незапамћеном ратном страдању слободу платила животом свог сваког трећег војника.

У оквиру програма обележавања стогодишњице Великог рата, средствима Министарства културе и информисања Образовно научни програм РТС реализовао је серију о функционисању најважнијих државних институције Србије током Првог светског рата.

Ова документарна емисија, утемељена на историјским чињеницама поткрепљениим богатом документацијом прати рад Владе Србије и Врховне команде од почетка рата до коначног олобођења и повратка у отаџбину. У првом делу филм хронолошки прати догађаје и рад Владе и Врховне команде које су дословно делиле судбину српског народа и државе од почетка рата, кроз одсудне битке на Церу и Колубари, велику концентричну непријатељску офанзиву, тешке одлуке које су се морале донети да би се очувала држава и њен статус међу савезницима, све до неминовног повлачења преко албанских планина, незапамћеног у историји ратовања, које су још савременици назвали "Голготом Србије."

У емисији учествују еминентни стручњаци-историчари, научници, истраживачи. Стручну помоћ пружили су најзначајнији музеји и архиви, као и Министарство одбране Србије.

Сценариста и аутор серијала је Милица Бајић Ђого, директор фотографије Васко Васовић, извршни продуцент Милорад Конрад, монтажер је Обрад Поповић, режија Лела Јанић и Милица Бајић Ђого.

број коментара 0 Пошаљи коментар