Највећа људска достигнућа: Померање граница

Трагали смо за новим световима у далеком свемиру и покушавали да докучимо мистерије самог живота. Померали границе медицине и природних наука и сазнавали истину о нама самима и о свету око нас. Напредак у последњих сто година, увео нас је у ново доба открића.

У првој од три епизоде серије "Највећа људска открића" (производња Spring Films, за Readers Digest Global Video) представљена су достигнућа која су од праскозорја човечанства утицала на свет у коме живимо. Од проналажења начина да се контролише ватра, до открића ДНК, посматрања свемира и путовања на месец.

Представљени су иноватори и визионари, и њихови проналасци који су померили границе науке, медицине, и самог живота. Микроскоп, вакцине, пеницилин, анестезија омогућили су да живимо дуже, здравије и квалитетније од наших предака. Напредак науке о атомима дао нам је моћну дијагностику, касније и терапију неизлечивих болести. Извор енергије и најразорније оружје. И још један корак ка увиду у порекло свемира.

Напредујемо у разумевању рада мозга, и све боље познајемо све аспекте функционисања нашег тела и психе. То су нам омогућили генетика, роботика, информатичка и нанотехнологија. Захваљујући њима контролишемо материју и енергију, па и сам живот.

Напредак је незаустављив. Данашњи свет почива на достигнућима тврдоглавих генија који су гледали далеко и били испред свог времена. "Померање граница", прва епизода мини серије "Највећа људска достигнућа" на програму је у петак, 10. маја у 00.30 на РТС 2.

Обрада Редакција научног програма
Одабрала Марија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар