Приче из Њујорка: Мирко Илић

Од Деда Мраза на поду до насловне стране магазина Тајм

Амерички дизајнер са пореклом из овдашњих балканских простора, Мирко Илић (Бијељина, 1956) представља се овом полусатном емисијом као неконвенционални стваралац који према животу, свом послу, каријери, свету... гаји однос благе надмоћи и дистанце. Поготово се та дистанца уочава када је у питању новац као покретач човекових активности.

У филму "Приче из Њујорка" редитеља и продуцента Жељка Мирковића, снимљеном у Њујорку, на улицама, атељеима и у просторијама Корпорације Мирко Илић, овај цртач, илустратор, и дизајнер говори о својим почецима, о фамозном Деда Мразу нацртаном цртачевом дечијом руком на паркету стана па потом покривеном мајчином руком, сачуваном; тај ће се Деда Мраз показати важним артефактом у настанку једне упечатљиве каријере.

То је каријера која је Илића још 1986. одвела у Њујорк, без икаквог завршеног уметничког или било каквог другог факултета, али опремљеног вансеријским цртачким талентом, каријера, дакле, током које су настали омоти неких од најславнијих и најупечатљивијих омота албума југословенског Новог таласа (Прљаво казалиште, на пример, први албум са мотивом исплаженог језика, логом Ролингстонса, испресецаним овде на режњеве). То је такође каријера у чијем су њујоршком, најважнијем периоду, настале илустрације за све водеће америчке дневнике и недељнике, као и њихове насловне стране.

О Мирку Илићу у емисији говоре Милтон Глејзер, легенда америчког графичког универзума, креатор једног од најпознатијих логоа на свету, оног који слави амерички највећи град: I❤NY. Ту су потом Стив Хелер, дизајнер и писац, Маршал Арисман, директор њујоршке Школе визуелних уметности на којој Илић држи катедру постдипломцима, и Лук Бејкер, кустос Музеја модерне уметности (MoMA), у коме Илић има своју сталну поставку.

Уредник: Бојан Босиљчић

број коментара 0 Пошаљи коментар