Студио знања: Научне преваре

Ко су научници чија имена памтимо из погрешних разлога, којим квазиоткрићима су покушали да заварају свет и због чега?

Сасвим је извесно да је свет науке обавијен велом мистерије и сумњивих открића, а научне преваре су одувек у тој причи проналазиле своје пут и то у разичитим дисциплинама. Како су нас варали биолози и генетичари откриће нам проф. др Пеђа Јанаћковић са Биолошког факултета. Шта су нам прећутали и сакрили поједини физичари објасниће нам Слободан Бубњевић из Института за физику. Која се квазиоткрића крију у свету хемије питаћемо проф. др Радивоја Продановића са Хемијског факултета.

Многе преваре, међу којима су и оне које се крију испод површине земље, доводе се у везу са псеудонауком против које се прави научници боре. Које смо све "лажи" ископали рећиће нам археолог др Адам Црнобрња, председник Српског археолошког друштва.

Жеља за славом, новцем, научним признањима или нешто четврто? Шта су били мотиви истраживача који су ризиковали да на овај начин униште своју репутацију, па чак и уназаде развој науке објасниће нам психијатар и психотерапеут, проф. др Невена Чаловска Херцог са Факултета за медије и комуникације.

Наука је егазктна и управо зато на таквом терену, ако се науружамо знањем релативно лако можемо да откријемо превару. Међутим, трик питање је како то урадити када је реч о неегзактним стварима као што је уметност. Када је реч о музици, више о томе рећиће нам композитор и директор ПГП - РТС-а Владимир Граић Граја, а које су неке од најпознатијих превара у неким другим видовима уметности откриће нам професор др Милан Попадић са Филозофског факултета.

У емисији откривамо и неке од необичних превара у свету шаха, мађионичарства, психологије, раскринкавамо највећу медијску превару икада и сазнајемо како нас све вара наша свест. Придружите нам се!

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије: Ивана Миленковић
Водитељ: Винка Мариновић
Ководитеј: Ана Рељић
Редитељ: Дарко Камарит

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар