Српска економија

На тржишту рада све више има радних места за квалификовани кадар у занатству и техничким занимањима. Да би се обезбедили нови радници у производном сектору важно је што брже и квалитетније спровести дуално образовање.

Од септембра почиње пуна примена Закона о дуалном образовању чије је прве моделе Србија увела још пре три године. Како ту област у просвети виде у Центру за едукацију и дуално образовање Привредне коморе Србије питали смо Мирјану Ковачевић, а на исту тему само разговарали и са Ан-Катрин Хентхел из Немачке организацијe за међународну сарадњу - ГИЗ. Она каже да је Влада Немачке од 2013. у тај пројекат уложила 6,4 милиона евра.

Били смо на 45. Међународном сајму грађевинарства где се представило 600 излагача из 27 земаља. Осим све већег броја излагача можемо да се похвалимо и све већим бројем градилишта и електронским грађевинским дозволама. Приметили смо и да пратимо светске трендове као што су паметна кућа или материјали за градњу који не загађују животну средину.

Српска економија наставља да подстиче оне који праве прве кораке у бизнису. Представљамо вам младу предузетницу која је по струци физиотерапеут и управо је то своје знање искористила да покрене фирму. Успешно ради шест месеци.

У рубрици Три питања за привреднике изабрали смо да нам тема буде електронско пословање. Шта је Србија у том домену постигла, како подстаћи примену „на један клик" и где се налазимо у односу на конкуренцију када је о произодњи софтвера реч, питали смо стручњака у облaсти информационих технологија и председника Савеза за е-управу НАЛЕД-а Жељка Томића.

Уредница емисије: Данка Милошевић 

број коментара 0 Пошаљи коментар