Култутна баштина Србије: Христос воскресе - Рашка

Задатак играно-документарне емисије "Христос воскресе" је да гледаоцима у исто време пружи основну духовну поуку о овом највећем хришћанском празнику и да представи обичајну и свечарску страну празновања. То је био и посебан изазов за целу екипу и уредницу и сценаристу Милицу Бајић Ђого.

Васкрс је највећи празник у хришћанској години, јер је на тај дан Христос показао своју божанску моћ победивши смрт. У петак око девет сати Христос је распет, а у недељу пре зоре је васкрсао као што је рекао: „Син човечији треба да буде предат у руке грешних и да васкрсне трећег дана".

Зато је Велики петак, као најтужнији дан, неодвојиви део Васкрса, најрадоснијег дана у години, а тајна васкрснућа, тајна Часног крста и жртве Христове је тајна коју је најтеже описати и објаснити.

За празновање Васкрса су још од првих година хришћанства везани многи лепи обичаји. Међу њима је свакако и у нашем народу најзначајније фарбање и шарање васкршњих јаја са свом својом симболиком.Ту су свакако и васкршње песме и игре.

Емисија је снимљена на више атрактивних локација као што је манастир Студеница, Градац, Жича, Петрова црква у Новом Пазару, село Трнава на Голији, Рашка.

У играним деловима емисије учествују су глумци- натушчици, односно чланови породице Белобрковић и њихових кумова. У емисији учествују певачка група Рашанке, чланови КУДА каструм Сигидунум и други извођачи, а текст и стихове посвећене Васкршњем празнику говори глумица Маја Ладолеж.

Уредник и сценариста је Милица Бајић Ђого

Режија је поверена Лели Јанић, а сниматељ је Милан Станић.

број коментара 0 Пошаљи коментар