Грозд

Емисија "Грозд" доноси Вам занимљиве репортаже из винограда села Петке надомак Лазаревца. Говоримо и о винским путевима Србије, новим винарима у Барајеву и слагању крашке пршуте и пенушавих вина.

Зоран и Мирјана Јовановић, завршили су факултете у Београду, живели и радили у главнопм граду. Зоран ветеринар и Мирјана просветни радник и даље су у струци, али сада живе у Лазаревцу и негују винограде у оближњем селу Петка. Одличан им је Каберне а још бољи Шардоне, Траминац и Мерло. И даље крче шумовите брежуљке, најављују нове чокоте са сортом црни Бургундац. Планирају развој винског туризма, коришћењем локалних гастроспецијалитета и изградњом смештајних капацитета.

Вински путеви и вински туризам развијени су у великим европским винарским земљама. Великим корацима иду у том правцу и наши туристички радници, винари, хотелијери. Током београдског сајма вина сумирали су резултате од прошле године.

Нови виногради на помолу су и у Баћевцу надомак Барајева. Породица Пешић за сада ствара препознатљива вина од македонског грожђа. Најваљују и свој виноград у коме ће доминирати црна и бела Тамјаника, Марселан и Шираз.

Словенци су последњих година значајно унапредили своје винограде, вина, али су и међу водећим земљама Европске Уније по развијености сеоског "кмечког" туризма. Инсистирају на слагању мирних и пенушавих вина са словеначким месним и млечним прерађевинама.

Немачки трговински ланац Метро већ неколико година има своје вино године. У избору учествује 20 земаља у којима послује. Србија се у овај пројекат уључила пре 5 година. Стручњаци при одабиру пробају неколико стотина различитих вина. Вино године за 2019. долази из Тоскане из породичне винарије Кастелани. У том црвеном вину доминира сорта Санђовезе.

Уредник емисије Душан Величковић

број коментара 0 Пошаљи коментар