Културни центар

НАТО бомбардовање Србије није имало само тренутне, већ дугосежне и веома комплексне упливе у сферу културе. Јер, таква је логика опозиције разарања и стварања, ероса и танатоса.

оком трајања бомбардовања свакодневно су се изводиле представе, отварале изложбе, одржавали концерти, догађала су се разнородна окупљања уметника. У таквим, несвакидашњим околностима, култура је преузела улогу духовног склоништа. Прошло је 20 година од НАТО агресије на Србију. У вечерашњем Културном центру истражује се какве је трагове бомбардовање оставило у овдашњој култури и уметности, али и на који начин је оно заступљено у овдашњој култури сећања.

О овој теми у емисији говоре: културолог, др Нина Михаљинац, архитекта Бојан Ковачевић, вајар, академик Светомир Арсић Басара, књижевник и књижевни критичар Васа Павковић, као и Александар Ђурица и Јасна Ђуричић, који глуме у филму о бомбардовању зграде РТС-а "О животу и о смрти", редитеља Предрага Велиновића и сценаристе Предрага Перишића.

У рубрици Ретровизија гледаоци ће видети на који начин је у склопу овогодишњих Светских дана поезије истражен однос велеграда и поезије, као и изложбу "После истине" троје младих аутора у Галерији Дома културе "Студентски град". Биће речи о 48. Фестивалу Дани комедију у Јагодини и о представи "Козоцид", по тексту и у режији Виде Огњеновић, која је премијерно изведена у Градском позоришту у Подгорици. Историчар филма, проф. др Александар С. Јанковић говори о томе на који је начин НАТО бомбардовање обележило нашу кинематографију, а Александар Гаталица истражује шта се дешава са оставштинама наших писаца.

У рубрици Феномен биће речи о модерним класицима, док је Јубилеј посвећен стотридестогодишњици изградње Ајфелове куле. Гост Танке линије је песник Драгослав Дедовић.

Гост недеље је вајар, професор на Факултету ликовних уметности у Београду, Мрђан Бајић.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Одговорни уредник Редакције за културу и уметност и уредник емисије: Данијела Пурешевић
Креативни директор: Борис Миљковић
Аутори рубрика: Ана Тасић, Александар С. Јанковић, Александар Гаталица, Марија Ненезић, Христина Василијевић, Јасмина Мијић, Јелена Виденовић.
Водитељ: Христина Василијевић
Монтажери: Горан Мијић и Марија Арсенијевић
Редитељ: Иван Буквић

број коментара 0 Пошаљи коментар