Заводљива телевизија - Креатори серија: Здравко Шотра

Поводом јубилеја 60 година Телевизије, Редакција за културу и уметност Културно-уметничког програма РТС-а припремила је мини серијал под називом "Заводљива телевизија - Креатори серија".

Полусатне емисије посвећене су редитељима и сценаристима: Лоли Ђукићу и Новаку Новаку, Синиши Павићу, Здравку Шотри, Гордану Михићу и Миловану Витезовићу.

Реч је о стилизованом документарном програму који кроз изјаве саговорника: креатора серија, глумаца, ТВ критичара, антрополога, историчара филма, социолога културе или драматурга, осветљава његово дело дефинишући друштвени оквир кроз анализу и критички осврт, уз сериозан приступ који је драматуршки осмишљен тако да вешто заводи гледаоца у оној мери колико су то чиниле и серије о којима се говори.

Бројним инсертима у свакој епизоди, улустрована је прича, вођена дискретном нарацијом са благим сентиментом.

Предратни грађански и поратни револуционарни свет, маловарошани и широкогруди визионари, историјско и индивидуално, забавно и културно - елементи су који чине заводљиви свет телвизијских серија Здравка Шотре. Његове предратне даме, бахати народни трибуни, мајстори за кварове али и за душу деценијама живе по људској мери упркос историјским ребусима подсећајући да је живот игра, али и више од игре. Зато и данас телевизијског гледаоца плене приче и јунаци из Шотрине мајсторске радионице која вредно ради од првих дана телевизије.

У емисији учествују: Здравко Шотра, доц. Даница Пајовић, драматург, Факултет драмских уметности у Београду, Слобода Мићаловић, глумица и др Ратко Божовић, социолог културе.
Главни и одговорни уредник Небојша Брадић, уредник серијала Лидија Божић, драматург Крстина Ђуковић, аутор шпице Драган Буловић, директор фотографије Владимир Марковић, монтажер Милан Радичевић, музички уредник Силвија Милошевић, помоћник редитеља Љиљана Рековић, реализатор Сања Реџић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 05. мар 2019, 10:48) - anonymous [нерегистровани]

Lepo

Mozda da se produzi, prosiri serijal , pored rezisera, scenarista i dramaturzi, scenografi, kompozitori., tehnika.... da cujemo iza scene kako se stvaraju filmovi, serije,..magija sa ekrana