Еду глобал

Ове године Србија је добила два нова заштићена подручја: пећински систем Самар и Тупижничку леденицу.

Два подручја у Србији се налазе на светској мапи резервата биосфере, простор Голија-Студеница од 2001. године и Бачко Подунавље од 2017. године. Откривамо како се спроводи акциони план за резерват Голија-Студеница. У циљу промоције нашег другог резервата биосфере, објављена је монографија Бачко Подунавље.

Научну пажњу скренула је количина микропластике у океанима и потврда њеног присуства у људском организму. Све више људи подржава одлуку Европске Уније о забрани коришћења пластике за једнократну употребу од 2021. године. Приказујемо разговор са једном становницом Данске која је одлучила да потпуно избаци пластику из свог живота.

Прва национална радионица Connect Green посвећена Карпатској методологији за идентификацију еколошких коридора које користе велики сисари, одржана је у Београду. Били смо тамо.

Припремили смо и приче о окрепљујућем, задивљујућем, понекад и спасоносном погледу на природу кроз објектив фотоапарата. Преносимо и нове "трачеве" из света дивљине. Ромео, најусамљенији жабац на свету коначно је нашао своју Јулију, али је зато изгледа на помолу растанак тигра Амура и његовог дугогодишњег блиског пријатеља јарца Тимура.

Уредник серијала: Јелена Радовић Јовановић

број коментара 0 Пошаљи коментар