Право на сутра: Сиви облаци над Сиринићком жупом

Тешки се облаци спустили над небом Сиринићке жупе...

Тешки као брига, која мештане овог краја, скоро два месеца, тачно у подне, окупља на месту које зову "Обе реке".

Мештани Штрпца, солидарно и упорно, радним данима током паузе за ручак, протестом покушавају да спрече изградњу минихидроелектране, страхујући да ће цео крај остати без воде за пиће, а реке Калуђерка и Болованка нестати. Након нашег одласка из Штрпца издат је налог да грађевинске машине напусте локацију. Багер се заиста повукао, протести су обустављени, коначно решење се тражи, али бојазан и даље тишти мештане Сиринићке жупе.

И није то једини неспокој.

Овај крај живи за неколико месеци зимске туристичке сезоне када ски-центар на Брезовици, у складу са дугом традицијом, походе гости из централне Србије, али све чешће и из целог региона, пре свега из Албаније. Ова зимска сезона дочекана је у пуном капацитету, са довољно снега и припремљеним стазама, а онда се догодила несрећа која је однела један људски живот. Прекид рада ски-центра потрајао је десетак дана и управо у време нашег боравка поново је отворен.

И поред забринутости за будућност ски-центра којим газдује српска општина, због чега мештани Штрпца и саме Брезовице сматрају да су трн у оку косовским властима, скијалиште све више поприма одлике монденског.

Сасвим другачије је у сеоским домаћинствима на падинама Шаре. Много је породица које су због немогућности запослења социјално угрожене, попут Кривчевића из села Беревце. Осмочлана породица нема ниједног запосленог члана, тако да је једини приход социјална помоћ. Три генерације, бака са два сина, снахом и четворо унука, живе под кровом недовршене куће, са прозорима који не дихтују, зидовима у које се увукла влага и са нарушеним здрављем скоро свих укућана.

Упознали смо овом прликом девојчице из Штрпца, чланице дечјег црквеног хора "Цар Душан". Током зимског распуста, слободно време испуњавају им пробе које организују у просторијама црквеног дома, поред Цркве Свети Никола.

Сниматељ: Александар Агбаба
Монтажер: Милош Аћански
Редитељ: Бојан Воркапић
Ауторка и уредница: Татјана Манојловић

број коментара 0 Пошаљи коментар