Коридори

У Србији су у току интензивне припреме за реализацију новог инвестиционог циклуса у инфраструктури који почиње ове године и вредан је пет милијарди евра.

Новим инвестиционим циклусом, који треба да помогне привредни раст земље, обухваћени су пројекти који се односе на изградњу ауто-путева, железничких коридора и водног саобраћаја. Улагаће се и у пројекте ваздушног саобраћаја. Нишки аеродром "Константин Велики" за Србију је стратешки важан и Влада Србије ће наставити да у њега инвестира како би се додатно подигли квалитет услуга и безбедност, што је предуслов успешног пословања ове ваздушне луке и интереса авио-превозника да лете из Ниша.

За реализацију пројеката у саобраћају Инвестициони оквир за Западни Балкан определио је за Србију бесповратна средства у висини од 44,4 милиона евра. Највећи део новца односи се на инвестициони грант за изградњу прве деонице ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, од Ниша до Плочника, за коју је издвојено 40,6 милиона евра. Укупна вредност изградње деонице Ниш-Плочник, дуге 33 километра, износи 212 милиона евра, а поред гранта Инвестиционог оквира за Западни Балкан, новац за овај пројекат биће обезбеђен из зајма Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој.

Ер Србија ће као национална авио-компанија Републике Србије, од јуна ове године увести редовне директне летове током целе године за седам нових дестинација. Ширење међународне мреже дестинација Ер Србије представљаће логичан корак напред у складу са плановима експанзије српске националне авио-компаније.

Уредник емисије: Горан Маслар

број коментара 0 Пошаљи коментар
Коридори Коридори

Аутор:
Горан Маслар

Емисија о саобраћају и стратегији развоја "Коридори" сваког другог уторка у месецу у термину од 18.30 на програму РТС 2 упознаје нас са актуелним радовима који се обављају на изградњи саобраћајне инфраструктуре у нашој земљи. [ детаљније ]