Више од професије: Александар Ђаја

Сценариста, драматург, директор. Александар Ђаја рођен је у Београду, где је завршио основну школу, "Пету београдску гимназију", студирао Општу књижевност са теоријом на Филолошком факултету, а затим дипломирао на Групи за драматургију, Факултета драмских уметности у Београду, 1979. године.

Током студија објављивао је текстове у новинама "Студент", био члан аматерских позоришта "Дадов" и "Театар Лево", у којима су му изведена два позоришна комада. Члан је председништва Удружења драмских писаца Србије и један је од уредника едиције "Савремена српска драма".

Именовањем Владе Републике Србије, био је директор Народног позоришта у Приштини 1992/93. године. У периоду 1993/94 радио је као уметнички директор земунског "Театра Гардош".

Од 1996. године запослен је као драматург Позоришта на Теразијама у Београду, а од марта 2013. године као в. д. директора истог позоришта. Одлуком Скупштине града Београда, од 18. септембра 2014. године, именован је за директора Позоришта на Терзијама. Аутор је више позоришних комада, изведених у Београду и у другим градовима Србије. Као стални сарадник Културно-образовног програма ТВ Београд од 1982. године, реализовао је преко пет стотина сценарија у оквиру најпознатијих телевизијских серија за децу, док је за Играни програм написао више сценарија према својим позоришним комадима, као и сценарио за ТВ филм "Паланка у планини", према роману Анђелије Лазаревић.

Аутор је сценарија за два сета од по десет епизода игране серије "Мансарда", емитоване на Првом програму РТС-а, као и серије "Гестовни буквар" намењене глувим и наглувим особама.

Уредник емисије: Косовка Ивковић-Бобић
Сниматељ: Драган Станојковић
Монтажер: Марија Аранђеловић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар