Научни интервју: Др Бојана Глигоријевић

Очекује се да ће биомаркери на којима се последњих десет година ради у лабораторији др Бојане Глигоријевић на Универзитету Темпл (САД) ускоро бити у клиничкој пракси. Помоћу ових молекула требало би да се код оболелих од рака, са великом прецизношћу одреди могућност метастазе и тако допринесе успешности терапије.

Колико су оваква истраживања захтевна говори статистика - свега један од десет хиљада биомаркера добијених у истраживачким лабораторијама уђе у клиничку праксу, а сам процес траје дуже од деценије.

Др Бојана Глигоријевић, дипломирани хемичар са Хемијског факултета у Београду почетком 2000. истраживачку каријеру наставила је у САД. Са својим тимом осим биомаркера за предвиђање тока болести, развија и превентивни третман за оболеле са могућим метастазама, као и потпуно нову терапију канцера која се заснива на заустављању деобе малигних ћелија.

Крајем новембра др Глигоријевић је боравила у Београду, где је одржала низ предавања и радионица и учествовала у изложби "Уметност и наука". Њен боравак у Београду подржао је програм америчке амбасаде у Србији "U.S. Speakers" (Ју-Ес спикерс).

Више о истраживањима др Глигоријевић, тимском раду за научни резултат, такмичењу са другим истраживачима за фондове погледајте у емисији Редакције научног програма "Научни интервју - др Бојана Глигоријевић" 25. јануара у 16.45 на РТС 2.

број коментара 0 Пошаљи коментар