Од пигмента до концепта: Уметност уметности

Шта је уметност? Филозофија уметности покушава да одговори на ово занимљиво и комплексно питање, разматрајући дефиниције лепоте, укуса, симболизма и начина представљања истражујући однос између појединца - уметника и публике.

Јер, било да сте тога свесни или не, окружени сте различитим облицима уметности гдегод да кренете. То може бити нека скулптура, слика, фотографија, или пак нешто од чега потпуно зависимо а не сматрамо да је и то облик уметности. Уметност, као и рад, производња, егзистенција, религија, секс, наука, философија, припада култури. Без културе и свега што чини културу, она и не постоји. Уметност симболички представља нашу интеракцију са природом, са стварношћу и окружењем. Сваки човек има мање или више развијену способност да прима утиске и осећа лепоту једног дела али мали број је способан да из масе утисака, мисли и осећања ишчупа једну посебну врсту истине о свету и људима. Јер, уметност је лепота, уметност је истина.

Нешто више о уметности која мора да вас зграби, увуче у себе и однесе далеко, можете сазнати од наших еминентних уметника у деветој, последњој епизоди серијала Од пигмента до концепта под називом Уметност уметности која се емитује у суботу, 26. јануара у 15.30 на Другом програму РТС.

уредник и сценариста: Владана Рашић Драгојевић
редитељ: Милан Кундаковић
монтажа: Јована Филиповић
сниматељ: Хаџи Владан Мијаиловић

број коментара 0 Пошаљи коментар