Мало ви, мало ми: Образовање глувих код нас и у свету

Када помислите на глуву особу претпостављамо да вам је прва асоцијација српски знаковни језик. Са друге стране, мало нас зна са колико изазова се срећу глуве особе током образовања.

Код нас је мали проценат оних који стекну високо образовање. Ако се упоредимо са развијеним земљама подаци указују да је у тим земљама много боља ситуација. Покушаћемо да сазнамо где наш систем образовања сада греши и који је пут према бољим условима за глуву децу и особе. Већ двадест година РТС и Школска редакција пратe свет глувих тако што им омогућавају да на знаковном језику прате програм са својим чујућим другарима. У том периоду настало је више од двеста емисија које они могу да прате, али није само то био наш циљ. Жеља да образовним садржајима пробудимо њихово интересовање и укључимо их у стварању истих, био је наш заједнички труд. Тако су настале серије: "Гестовни буквар","Знакопис", "Мансарда","Мало ви, мало ми".

Важно је истаћи податак да је број образованих глувих у Србији на нивоу статистичке грешке. На путу ка бољим резултатима потребно је много рада, али и ангажовање целе друштвене заједнице, како би број академски образованих глувих oсоба био већи.

Уредник емисије: Косовка Ивковић-Бобић
Сценарио: Гордана Николић
Сниматељ: Мр Бранко Пелиновић
Монтажер: Марија Аранђеловић

број коментара 0 Пошаљи коментар