Вавилон

У децембарској емисији Вавилона, пажњу посвећујемо преводиоцима од којих зависи како ћемо и колико квалитетно читати дела најбољих светских писаца. Традиција неговања врхунских преводилаца и превода можда се најбоље огледа кроз награде, а о квалитету овогодишње преводне књижевности говори председница жирија, Мелита Лого Милутиновић.

Вавилон наставља да издваја и прати најбоље овогодишње романе и овога пута читаоцима скреће пажњу на два веома различита рукописа - први је роман младе списатељице, која је већ скренула пажњу јавности збирком прича , "Хорор приче свакодневице", Марије Павловић, роман објављен под називом "24", а други је "Велики јуриш" Слободана Владушића, писца, књижевног критичара, књижевног теоретичара и универзитетског професора. Ово је његов трећи роман, а ове године је Владушић направио значајан тематски и жанровски искорак написавши роман посвећен Првом светском рату.

Већ четири године постоји портал Црна овца (blacksheep.rs) на коме се могу прочитати неки од најзанимљивијих интервјуа са писцима млађе генерације. Повод за разговор са уредницом и оснивачицом портала, Тијаном Бановић је, између осталог и недавно објављена књига прозе састављена од прича са неколицине конкурса Црне овце, коју су уредили Срђан Гагић и Ђурђица Зец.

Колико катарза у књижевности, као и терапија писањем може бити терапеутски подстицајна и из угла филозофије, говори Нада Благојевић, ауторка књиге Филозофија и терапије.

Из своје урпаво објављене збирке изабране поезије, "Оно што звах љубав", Радмила Лазић чита песму "Дирни ме".

Музичар - писац је овога пута кант-аутор Никола Врањковић, некадашњи фронтмен групе Блок аут.

Осмишљава и уређује: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Вавилон Вавилон

Аутор:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]