Наука 50: Смрт

"Наш дух је скроз на скроз скован од смртности", пише филозоф Еуген Финк. "Смрт се не дотиче ни живих, ни мртвих", поручује антички мудрац Продик. Кога се дотиче? Откад познаје смрт, човек је у стању да воли живот, зар не? Страх од смрти спада у два највећа страха, по Епикуру. Који је други? Постоји ли урођени "инстинкт смрти", како је тврдио Сигмунд Фројд?

Педесет ни по чему није особит број, али није ни незанимљив. Питагорејци га нису славили, иако су бројевима приписивали божанска својства. Ни савремени математичари га не издвајају. Дељив је са 1, 2, 5, 10, 25 и са самим собом, римски се пише као велико латинично слово Л, у рачунарском или дигиталном облику то је низ од 110010, у "Кабали" постоји 50 капија мудрости и 50 капија нечистоће, у религији - па и у свакодневном животу - обележава велики јубилеј, у процентима означава савршену половину, у физици је један од седам "магичних бројева" који представљају збир изузетно чврсто повезаних протона или неутрона у језгру атома, а у хемији је то атомски број калаја. У следећим седмицама наши саговорници разоткриће вам шта сваки од наведених појмова оличава у духу најновијих научних сазнања и у светлу најдревнијих тумачења. У овој епизоди "Науке 50" аутор серије Станко Стојиљковић разговара са проф. др Јованом Бабићем.

Проф. др Јован Бабић је професор етике на Филозофском факултету у Београду и гостујући професор филозофије на Portland State University у Америци. Аутор је више књига, бројних чланака и студија у домаћим и страним часописима. Организатор је серије конференција International Law and Ethics Conference Series, која траје од 1997. године до данас. Уредник је едиције "Примењена етика". Доктор Бабић је ангажован на пројекту Министарства просвете и науке под називом "Биоетички аспекти: морално прихватљиво у биотехнолошком и друштвено могућем".

Аутор серије: Станко Стојиљковић
Уредник серије: Александра Даничић
Монтажа: Владимир Јовић
Режија: Милица Митровић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар