Савремени светски писци: Ју Несбе

Норвешки писац Ју Несбе каже да идеје за своје приче смишља док се пење - у модерном речнику то називају клајминг - тако да је део свог изузетно кратког боравка у Београду искористио за мини планинарење по зидинама некадашње летње сцене Топчидер.

После тога, отишао је на потписивање својих романа где је чекала река читалаца - од СКЦ-а до Немањине улице. И ту је Несбе премашио сопствени рекорд: потписавао је 15 књига у минуту.

Иначе, аутора кога с правом називају "краљем скандинавског трилера", чита преко 40 милиона људи широм планете, што је 10 пута више од броја становника његове родне Норвешке.

Прву књигу Човек шишмиш је објавио 1997. године, и био је то почетак крими серијала о Харију Хулеу. Уследило је још 10 књига о необичном детективу који је своје врлине успешно упослио у борби са сопственим и туђим пороцима. Несбе пише и крими романе у којима тамне кутке душе не разоткива Хари Хуле већ читава галерија јунака и антијунака; најновији такав роман у низу је "Магбет" - прича о освети, љубави  и кривици, Несбеовим опсесивним темама, који је недавно промовисао у Београду.

Уредник Неда Валчић Лазовић
Редитељ Ивана Стивенс

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 21. сеп 2018, 12:03) - Nesrećom pisac [нерегистровани]

Samo za papir

Prosečne knjige iza čije promocije stoji ozbiljna i bogata država kakva je Norveška. To je jedina 'tajna' uspeha.

Савремени светски писци Савремени светски писци

Аутор:
РТС

Ауторски пројекат „Савремени светски писци" конципирала је Неда Валчић-Лазовић, уредник у редакцији за културу РТС-а, као низ ексклузивних разговора са најзначајнијим књижевницима и мислиоцима нашег времена. [ детаљније ]