Странац у Србији

Тема "црни талас" Југословенске кинематографије шездесетих и седамдесетих година је привукла америчког студента Грег де Кјура да додје пре десет година у Београд, да јој се посвети и на Факултету драмских уметности одбрани докторску дисертацију, и то на српском језику.

Ових дана је Американац Грег де Кјур у центру пажње културне и филмске јавности, јер је селектор десетог јубиларног Међјународног фестивала документарног филма "Beldocs" , који се приказује од 8. до 15. маја у Београду.

У емисији ће он говорити како је бирао филмове за међународни такмичарски програм, које су новине на овогодишњем фестивалу, у оквиру кога ће наша публика имати прилику да види 89 филмова у међународном и домаћем такмичарском програму.

Који су то новитети врхунских филмских остварења савремене документаристике, као и који су гости фестивала сазнаћемо, такође, у емисији од Гред де Кјура.

Поред овог фестивала, Грег је и селектор других фестивала, као што је Фестивал Alternative Film/Video. Дугогодишњи је сарадник на програмима Академског филмског центра Дома културе "Студентски град". Присутан је, како у нашем филмском животу, као филмски критичар, теоретичар, кустос, тако и у Лондону, Амстердаму, Њујорку, Загребу и у другим градовима света, одакле добија позиве за сарадњу од филмских и издавачких кућа.

О свом раду, о путовањима, о задовољству што је упознао велика имена српске кинематографије, о захвалности и везаности за институције, које су му, по доласку у Београд, пружиле гостопримство, као што су Факултет драмских уметности, Академски филмски центар у Дому културе "Студентски град", Југословенска кинотека и Библиотека Југословенске кинотеке, говориће Грег де Кјур у овом издању емисије "Странац у Србији".

Аутор и уредник: Ранка Јакшић
Сниматељ: Драган Станојковић
Монтажер: Милица Живојиновић

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. јул 2018, 16:02) - Alexandra [нерегистровани]

Pohvale

Vrlo dobra emisija a posebno ova epizoda! Kao strani drzavljanin zanimljivo mi je da slusam druge zivotne price. Lepo je videti koliko smo razliciti i lepo je sanznati zasto je svako od nas dosao u Srbiju. Bravo za ideju!

(среда, 10. мај 2017, 19:57) - nada [нерегистровани]

pohvale

Bravo za ovu emisiju.Bravo za urednicu i izbor svetskog coveka ,koji razvija kulturu po celom svetu, a sediste mu je Beograd,njegov drugi dom.