Убиство на британски начин: Проницљивија истрага

Културно уметнички програм РТС-а, Редакција за културу и уметност приказује серију BBC-а под називом "Убиство на британски начин" која говори о убиству као социолошко психолошко културолошком феномену.

Друга епизода носи назив "Проницљивија истрага". Убиство је најстрашнији злочин али нас књижевна и стварна убиства привлаче. Убиство је увек добра прича, каже презентер др Луси Ворсли која у овој епизоди говори о томе да су у Викторијанско доба изведени највећи злочини. Како је др Палмер постао убица? Овом темом данима су бавила штампа. О томе колико су људи у 19. веку били опседнути интересовањем за убиства, говори и Музеј патологије у коме се у теглама чувају заражени људски органи!

Број убистава био је све већи али - појављују се детективи. Њихов рад на откривању злочина постаје ново поље интересовања јавности. Писац Чарлс Дикенс је често био са њима, пишући о њиховом раду и великој храбрости. Из сведочења његовог унука сазнајемо да је волео подземље, борделе... и често тамо боравио.

Детективи су били толико омиљени да су им грађани писали и нудили своје виђење. У то време настао је најбољи детективски роман у Енглеској "Месечев камен". Долази и до интересовања за психу убица. Тада је настала прича о др Џекилу и мистер Хајду. У исто време креиран је лик Шерлока Холмса, иделаног детектива који је и данас популаран. Ово је представљало почетак нове детективске ере.

број коментара 0 Пошаљи коментар