Тв фељтон: Слике Израела

За разлику од бројних емисија које се баве политичком, туристичком или економском сликом Израела, вечерас ће бити речи о ономе што чини најважније сегменте културне сцене те релативно младе државе.

Музеј Израела, основан пре 48 година у земљи која је прославила свој 65. рођендан, постао је један од водећих енциклопедијских музеја у свету. О монументалној поставци „Ирод велики: краљево последње путовање" али и о другим бројним сегментима музеја говори директор Џејмс Снајдер, некадашњи директор МоМА музеја у Њујорку.

Екипа Редакције за културу РТС-а ушла је и у спомен кућу Хаима Нахмана Биалика, националног песника који је стварао у првим деценијама прошлог века и који се сматра најзначајнијим творцем савременог хебрејског, језика Библије којим 1800 година нико није говорио.

У емисији ће бити емитован и разговор са једном од водећих савремених израелских књижевница Јудит Казир, која је недавно објавила роман „Цила"- породичну сагу о животу своје прабаке која је 1905. побегла из Русије због погрома Јевреја и која је годинама живела са два мушкарца - са мужем с којим је изродила петоро деце и са девет година млађим љубавником. Овај роман налази се на свим бесселер листама у Израелу а недавно је Шимон Перес у својој кући организовао књижевно вече посвећено тој књизи.

Екипа РТС снимила је и богату поставку Музеја уметности у Тел Авиву где се налази изузетно вредна дела како израелске уметности тако и светска ремек дела, а ту су приче и о бројним другим људима и просторима који су допринели томе да израелска културна сцена буде тако жива и вибрантна... У емисији учествују писац и дипломата Дан Ориан, књижевница Јудит Кацир, песник Рони Сомек, директор музеја Израела Џејмс Снајдер, архитекта Алон Бинум, кустоси Алејет БИТАН Шлонски и Дорон Лури, Таниа Бокобза и др.

Уредник и аутор Неда Валчић Лазовић, редитељ Ивана Стивенс

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. окт 2013, 13:52) - sanja mihajlović [нерегистровани]

Odlično

Izvanredna emisija. Mnogo stvari koje nismo znali o Izraelu