Читај ми!

Нови српски инструменти

Жигафон, Јеркофон, Анафон, Тесла и Баричанка су нови инструменти које је створио Јосип Комљеновић из Барича. Осим тога, модификовао је и усавршио још седам инструмената.

Јосип је деценијама експериметисао са звуком и звучним бојама и успео да створи фрулу која може да произведе 43 хроматски везана тона (од Б 1 до Е 5) што је у музици огроман помак. На тој фрули, коју је назвао Баричанка, може нпр. да се одсвира Болеро или Турски марш, што је на постојећим фрулама до сада било незамисливо.

„На фрули не може да се одсвира више од 36 тонова" записао је познати немачки етномузиколог Петер Клаус, који је, такође, тврдио да се на окарини може одсвирати највише 31 тон. На окарини коју је створио Јосип мође се произвести чак 31 тон а на фрули 43 тона.

Академик и композитор Исидора Жебељан, својевремено је уврстила чак четири Јосипове окарине у оркестар који је изводио њене композиције у Италији.

На Јосиповом Жигафону, који је штимован инструмент и представља спој кавала и иранског неја, на коме се могу одсвирати готово три пуне октаве, свирао је и Теодоси Спасов један од највећих кавалиста на свету.

Јосип Комљеновић, који свира 28 инструмената, чекао је готово две деценије да његови инструменти буду уврштени у Музичке школе Србије на одсеке за традиционално свирање и певање. И најзад је то дочекао. Републички завод за унапређење образовања и васпитања недавно је издао Јосипу сертификат за увођење његових инструмената у музичке школе Србије.

Уредник емисије: Бранко Станковић
Сниматељ: Дарко Бурсаћ
Монтажа: Марија Баронијан Шашић