Читај ми!

Гастрономад

Летња свињетина са коморачем и пасуљем

Гастрономад, најпопуларнија и најдуготрајнија домаћа кулинарска емисија, улази у 12. сезону емитовања. Освајања укуса одвела су екипу Гастрономада, између осталог, у турске градове Коњу и Бурсу, грчка села на Атосу и Халкидикију, али и у бајковите планинске пределе области Загори. Рецепти какви још нису виђени и јела каква још увек нисте пробали, инспирисаће све гастрономе да крену на пут и открију нове укусе и мирисе.

Слаткиши, традиционална јела са месом, тестом, нове цаке у припремању хране која је баш због тога посебна - део је онога што очекује гледаоце у новој сезони Гастрономада. Катарина Петровић Каја пробала је храну какву су припремали Мевланини дервиши, светогорски монаси, биље из Викоса, инеголске ћуфте, сома из Изника, пастрмку из Војдоматиса, печурке из Вице, касопиту из Катопедине, пилав и етлиекмек из Коње, џантик, чорбе са бамијама и естрагоном, јагњетину и кобасице из Јерисоса, специјалитете из Арнее, Стратонија... и ту није крај, јер Каја наставља да трага и по Србији како би пронашла нова јела која носе неиспричане приче и која нас враћају у прошлост пуну лепих успомена протканих мирисима из детињства.

У првој епизоди, нове, 12. сезоне, Каја нам припрема летњу свињетину са коморачем и пасуљем. Месоједи, ево рецепта за вреле летње дане када је упркос врућини ваш оброк незамислив без свињског меса. Среда, 17. август, у 15.00, на РТС 1.