Читај ми!

Отворени Балкан, затворена Унија и Семјуел Бекет

Зашто су Северна Македонија и Албанија попут Владимира и Естрагона и колико дуго ће да чекају

Изгледало је да се јуче на Самиту у Бриселу - није догодило ништа, а онда се, условно, догодило проширење Европске уније. Али не на Западни Балкан, како се очекивало од таквог самита, већ на исток Европе. Касно синоћ Украјина и Молдавија добиле су статус кандидата за чланство у Европској унији. Албанија и Северна Македонија нису добиле датум за почетак преговора, а без вести о напретку остала је и Србија. Шта су три државе понудиле Отвореним Балканом, ко стоји иза које иницијативе и зашто Еди Рама каже да ове земље чекају Годоа?

А данас у Бриселу главна звезда је француски председник Емануел Макрон, односно његова идеја о Европској политичкој заједници, у којој он види будућност Европе. Док Западни Балкан чека да уђе у Европски парламент, у француски парламент ушао је радикални левичар Жан Лик Меланшон и практично постао победник француских избора. Ко је левичар којим је Макрон плашио бираче и какав му је план за Европу, а какав за Француску?

 

Око магазин Око магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]