Читај ми!

Педесет година од времена чуда - Несаломиви из Клека

Да освојите медаљу на Олимпијским играма, највећу шансу имате, ако сте рођени баш у Клеку. Тако испада, када број становника овог села, поделите са бројем освојених олимпијских одличја.

У Клеку је, готово, све могуће. Тамо живе људи са два завичаја. Тамо је камен мењан за равницу. Одатле су момци са земљаног терена, помутили рачуне тадашњој елити са паркета. Доказали, да је за успешно "пецање", уместо мреже, довољан и канап. Деца Херцеговаца, из колонистичких возова без возног реда, увела су ред у Југословенском првенству. Та 1972. година, уписала је мало место у Банату у историју, а његове координате, постале су видљивије и на географској карти.

У нашој причи, упознајте прваке државе 1972. године. Одбојкашки клуб "ГИК Банат" из Клека. Иако је мало ко веровао у њих, тада млади Клечани, нису поклекли. Судећи по форми, не клецају им колена ни данас. Тачно пола века после титуле првака, тадашње СФРЈ.

Како је једини мали сеоски клуб, у Савезној лиги, помутио рачуне великим, из Београда, Загреба, Сарајева, Марибора, Љубљане? И зашто је то тада било чудо?

У емисији говоре некадашњи шампиони Југославије у одбојци Бранко Вујовић, Бранко Берак, Милорад Мичић, Милорад Кијац. Олимпијски шампион, одбојкаш Вања Грбић, бивши репрезентативац Југославије Ласло Лукач и новинар и хроничар Јово Вуковић

Аутор: Сања Драгићевић Бабић
Уредник: Горислав Папић

Око магазин Око магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]