Читај ми!

Свилајнац - спој историје, науке и модерног туризма

За оне који су решили да у трагању за домом заувек спусте кофере на око 100 км од Београда, предели око Свилајнца постали су дом. А, таквих је у прошлости било много! Истраживања показују да су ови крајеви настањени од давнина. Иако су прве насеобине подигнуте још у доба Трачана, први писани записи о ресавским селима потичу из 15. века, када на историјску сцену ступа и варош занимљивог имена - Свилајнац.

Свилајнац је током 19. и у првој половини 20. века био познато трговачко место и у њему се развијао један грађански слој. Одавде је велики број деце ишао у иностранство на школовање тако да из Свилајнца потичу многи српски научници, уметници, индустријалци...

Најпознатији трг у овом граду носи име Стевана Синђелића, а ово место окупљања и свих важнијих догађаја у месту, од 1991. краси и споменик који приказује тренутаккада војвода пуца у буре барута - моменат који је Стевана Синђелића и његове Ресавце златним словима уписао на странице српске историје и одвео у незаборав.

Општина Свилајнац данас се налази у Поморавском округу и чине је 22 насељена места. Према попису из 2011. ово је дом за око 23 хиљаде становника од којих нешто мање од 10 хиљада живи у истоименом граду.

Свилајнчани се поносе дугом традицијом образовања. Почеци просветитељског рада у граду везани су за прве деценије 19. века. Свилајнац је још у Карађорђево време добио Малу, основну школу, а први званични подаци говоре да се о школству у овом крају може говорити од 1818. када је кнез Милош у варош послао првог учитеља.

Предели око Свилајнца вековима уназад били су познати по својој духовности. Због мноштва манастира на малом простору, део десне обале Велике Мораве, на путу од Свилајнца ка Деспотовцу, од давнина је називан "Ресавска Света Гора".

Град који је спојио ново и старо, прошлост са будућношћу, науку са забавом, традицију са савременим туризмом, постао је место које вреди видети!

Уредник: Владимир Новаковић
Аутор текста: Александра Богдановић
Сниматељ: Александар Ховјетски
Монтажа: Немања Радић