Читај ми!

Рача

Када кренете пут Смедеревске Паланке и Младеновца на око стотинак километара од Београда, а нишким ауто-путем десетак километара више је Рача Крагујевачка.

Надомак села Вишевац, у близини Раче, уздиже се брдо Градиште, иначе место рођења вожда Карађорђа, на коме је утврђено насеље из праисторије, али и из старог гвозденог доба. Занимљиво је и то да се на Градишту налазе објекти који су служили за културне обреде тога доба. На око километер одатле ето и Ђурђевог брда на око 316 метара надморске висине. Ту се може обићи још један археолошки локалитет. На Ђурђевачкој главици налазе се остаци из праисторије и периода бронзаног доба. Све то указује на континуитет живота у околини Раче Крагујевачке.

Црква стара 295 година налази се на старом гробљу. То је аутентична Црква брвнара из 1726. године. У самом центру Раче доминира храм божји из 1855. године посвећен Св. Петру и Павлу. По архитектури је врло значајан али и по вредном иконостасу, сецесија српског националног стила.

Петрови Двори, су етно-комплекс, на којем су пажљивим одабиром пренесене дрвене грађевине из 19. века. У њима су смештени предмети који указују на живот тога времена у Рачи и Вишевцу, а посебно на живот младог Петра, који већ у дванаестој години напушта свој родни Вишевац, када почиње сеоба Карађорђеве породице.

Прелепи предели Рачанског краја откривају нове бисере који се с разлогом могу сврстати у ризницу под називом „Моја лепа Србија".

Уредник: Владимир Новаковић
Камера: Александар Ховјетски, Петар Вујанић
Монтажа: Немања Радић