Читај ми!

Игра звана Дуинг бизнис - како је Светска банка намештала своје листе

У чијем интересу су мењане позиције на табели, да ли је то био разлог зашто је Македонија добијала боље оцене од Јапана и како је Србија пролазила на тим спорним листама?

Светска банка сваке године баш у ово време објављује своју Дуинг бизнис листу, у којој све земље света рангира по условима лакоће пословања. Међутим, те листе ове године нема и то због скандала који је затресао Светску банку. Наиме, открило се да су највиши руководиоци ове институције притискали запослене да намештају резултате. У чијем интересу су то радили, да ли је то био разлог зашто је Македонија добијала боље оцене од Јапана и како је Србија пролазила на тим спорним листама?

"Желео сам да напишем причу која ће бити алегорија или басна о савременом капиталистичком друштву", рекао је Хванг Донг Хиук, сценариста и редитељ тренутно најгледаније серије на свету. Skvid gejm или Игру лигње Нетфликс је платио 21,4 милиона долара а већ је на њој зарадио 900 милиона долара. На овом платформи серија је број један у више од 90 земаља на свету, укључујући и Србију. Зашто цео свет гледа једну корејску серију? У чему је тајна великог успеха Игре лигње?

 

 


 

 

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]