Читај ми!

Путин - Бајден, поново на почетку

Који су домети сусрета председника Русије и Сједињених Америчких Држава или је већ сам и сусрет - успех по себи?

Разговори који су и пре почетка стекли епитет "историјски" одржавају се у тренутку када су односи САД-а и Русије на најнижем новоу. Планирано је да сусрет председника Џозефа Бајдена и Владимира Путина у Женеви траје око пет сати, после чега су најављена одвојена обраћања медијима.

Много је нерешених питањима у односима две светске силе, много је и тема за разговор. Процењује се да би дијалог најпре могао да се успостави о нуклеарном споразуму са Ираном, ситуацији на Блиском истоку и климатским променама.

Ово није први сусрет Бајдена и Путина, али јесте први њихов сусрет као председника држава. Састанак је и први пошто је Бајден у једном интервјуу за Путина рекао да је "убица", на шта му је Путин одговорио да "свако по себи суди о другоме".

Да ли ће после данашњег сусрета доћи до првих корака у нормализацији односа Москве и Вашингтона? Осим билатералних односа и великих светких тема, да ли ће се на дневном реду наћи и Западни Балкан? Колико данашњи сусрет подсећа на онај из 1985. године када су се такође у Женеви састали тадашњи амерички и совјетски председници Роналд Реган и Михаил Горбачов?

У емисији Око говоре:

Милан Крстић, доцент на Факултету политичких наука

Бранко Влаховић, дописник Вечерних новости из Москве

Ненад Зафировић, дописник РТС-а из Вашингтона

Емисију води Драгана Игњић

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]