Читај ми!

Специјал - Шарл Бодлер

Велики француски песник Шарл Бодлер рођен је пре два века, 9. априла 1821. године. Поводом значајног јубилеја, специјало издање Културног дневника посвећујемо овом великану поезије.

Недовољно схваћен током живота, Бодлер је данас, не само признат као велики песник и зачетник модерне поезије, већ је и дуго међу најчитанијим писцима 19. века. Његову књигу "Цвеће зла", објављену 1857. године, због које је тада осуђен због "вређања јавног морала" и био принуђен да из ње избаци шест песама, данас многи сматрају најзначајнијом збирком европске поезије. Она је израз једне потпуно нове сензибилности и изузетно снажан подстицај за песнике разних језика, који су извели своје књижевности из уских националних оквира на европске ширине.

Писао је и есеје, критике, објавио мале песме у прози у књизи сплин Париза, преводио дела Едгара Алана Поа. Водио је буран, боемски живот и створио дела високе уметничке вредности, у којима препознајемо многа питања о модерном свету, актуелна и данас.

О Бодлеровом стваралаштву и животу у Културном дневнику говоре професори Београдског универзитета, Леон Којен, један од највећих познавалаца и преводилаца Бодлеровог дела код нас и Весна Елез, ауторка прве студије на нашем језику која је у целини посвећена овом песнику. Стихове Шарла Бодлера говориће глумац Борис Пинговић.

Сваке вечери од понедељка до петка на Првом програму емитује се Културни дневник. Емисија је пресек најзначајнијих вести из уметности, културе, али и поп културе, дизајна, нових технологија. Новинари, дописници, сарадници РТС-а јављају се свакодневно са места најважнијих и најзанимљивијих догађаја. Гости Културног дневника су водеће личности из света културе и уметности.

Уредник: Марија Миљевић Рајшић
Реализатор: Ерна Глигоријевић
Монтажер: Никола Манић

Културни дневник Културни дневник

Аутор:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]