Читај ми!

Рио Тинто, Лозница и литијумска грозница

Због рудника литијума, из лознилких села, расељавају се мештани из 52 куће

Једна од најјачих рударских компанија у свету Рио Тинто дошла је 2004. године у Мачву, прецизније код Јадрана, тако вас опомену ако им кажете да су Мачвани. До данас њихови багери још нису из плодне лозничке земље извадили јединаствени минерал јадарит - српски криптонит, а на површину су испливали нада и очекивања, али са њима и страхови и бројна неповерења. Међутим до пре годину-две радници Рио Тинта су се лепо дружили са мештанима, чак су им и на славе долазили, а онда крајем 2019, почетком 2020. чују мештани да ће такозвано јаловиште, односно депонија, бити тик уз реку, почеше комшије куће да продају по вишеструко вишим ценама и од тада овде више нема ни мира ни разумевања, а нека места за славским столом остала су празна.

Да ово није прича која има само две стране, сазнали смо чим смо крочили на место где ће, можда, бити изграђен рудник литијума у Лозници. Сачекали су нас представници три удружења грађана, а има их и више, и понеки мештанин. После разговора са њима, обишли смо безмало, два министарства, два факултета, разговарали смо са стручњацима за екологију и хемију, били код градоначелника и наравно разговарали са представницима фирме Рио Тинто у Србији.

Уредник: Горислав Папић
Аутор: Далибор Жарић

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]