Читај ми!

Филм

Краљеви мамба

Почетком 1950-их браћа Нестор и Цезар беже из Хаване у Њујорк после чарки с мафијашким власницима клуба у ком су наступали. Дошавши у Њујорк браћа раде ниско квалификоване послове, желећи да се окушају у мамбо музици. (The Mambo Kings, 1992)

У ноћном клубу где је Цезар кратко сусрео мамбо звезду Тита Пуента, стиче нове пријатеље и прави познанства, али среће и девојку која продаје цигарете Лану Лејк, која се убрзо заљубљује у Цезара.

Нестор, у међувремену, није свестан других жена, непрестано размишљајући и компоновајући исту песму својој изгубљеној љубави, Кубанки Марији. Након што је случајно срео Дoлорес, стидљиву младу девојку која је желела да постане учитељица, Нестор пише верзију баладе "Beautiful Maria of My Soul". Када она затрудни, одлуче да се венчају. Несторова љубавна балада пролази запажено у клубу у ком су браћа Кастор радили хонорарно. Кубански вођа састава и америчка телевизијска звезда, Деси Арназ жели да купи баладу. Након угодне вечери у Несторовом и Делоресином дому, Арназ великодушно позива браћу Кастиљос да певају у једној епизоди његовог ситкoма "I Love Lucy".

Ипак слава не траје дуго. Нестор није тако амбициозан као његов брат и жели само да буде власник малог клуба. Заљубљен је у Долорес, али у тој вези недостаје страст коју је имао према Марији која је остала на Куби.

Цезар, открива своје праве осећаје, да би жена попут Долорес била идеална за њега и открива Нестору да је Марија отишла заједно с кубанским мафијашем како би му спасила живот. Једне снежне ноћи долази до трагичних последица када аутомобил браће Кастиљо излиеће са пута и удара у дрво. Цезар, који је седео на задњем седишту, је само мало огребан, док Нестор који је возио аутомобил, гине том приликом. Цезаров живот није више исти. У сећање на свог брата, Цезар отвара мали клуб, који бива добро прихваћен...

Улоге: Антонио Бандерас, Араманд Асанте, Кети Моријарти, Марушка Детмерс...
Режија: Арне Глимчер