Читај ми!

Пробој Коридора - битка која је изборила Републику Српску

Прича о филму о једној од најзначајнијих битака у грађанском рату у Босни и Херцеговини 1992. године

"Невероватно, страховито, по цену изгубити живот или се спојити са мајком Србијом", овако пробој Коридора 92. објашњава Вељко Брајић, официр Војске Републике Српске. Његово и друга сведочења о једној од најважнијих битака у стварању Републике Српске гледаоци су синоћ могли да гледају на РТС-у. Филм Слађане Зарић синоћ је у премијери гледало милион и 259 хиљада људи а 9. јануара филм је приказан на Радио телевизији Републике Српске. Какве су реакције у Бањалуци, какве у Београду, зашто је овај филм значајан?

Пре тачно 58 година је потписан Јелисејски споразум. Овај уговор помирења између Француске и Немачке сматра се темељом Европске уније, која има проблема као никада у ових скоро шест деценија. Истовремено, у години за нама завршен је Брегзит - Велика Британија више није члан Европске уније. У 2020. Србија није отворила ниједно поглавље у преговорима са Бриселом. О томе где је Евопска унија сада а шта чека Србију из угла две земље које су поставиле основе европске породице разговорали смо са њиховим екселенцијама амбасадорима Француске и Немачке у Србији Жаном Лујом Фалконијем и Томасом Шибом.

Уредник емисије: Горислав Папић

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]