Читај ми!

Око економије: Бранко Милановић

Један од водећих светских економиста о поразу Трампа, упаду у Капитол, чувеном "Слону", који објашњава неједнакост, глобализму у оку посматрача те економским перспективама Србије и овог региона

Водећи светски стручњак за питања сиромаштва и богатства Бранко Милановић, пре 4 године је објаснио на примеру познатог "слон графикона" да је Трамп на власт дошао јер више од две деценије уназад просечна плата у Америци није расла. У међувремену, богаташи у Америци су били још богатији, а Кинези су их сустигли. Средња класа је стагнирала, а са финансијском кризом 2008. доживела нови удар. И хтели су промене.

Шта се догодило касније и зашто је дошло до промене власти у Америци 2020. и какве све то има везе са глобализацијом?

Милановић је прошле године написао нову књигу о капитализму: "Капитализам сам по себи, будућност система који влада светом", а као и цео свет бавио се и пандемијом, њеним последицама.

Шта је то што се променило у капитализму и шта ће тек да се промени и у положају "малог" човека почевши од Америке, да ли су сада и услед пандемије богатији још богатији, а сиромашни још сиромашнији, а опет глобална неједнакост мања, какав је поглед на Србији из Њујорка?

То су теме за разговор са економистом Бранком Милановићем, који живи и ради у Њујорку као предавач на Градском Универзитету, а који је већи део каријере провео као један од водећих економиста у Светској банци.

Интервју води: Весна Дамјанић

 

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]