Читај ми!

Око економије: Више од гаса

Нови ток - Балкански гасовод

Два дана пре краја године кроз Србију ће протећи гас деоницом гасовода Турски ток који је изграђен од границе са Бугарском до мађарске границе.

Тиме Србија обезбеђује гас из два правца - досадашњег из правца Мађарске и новог из правца Бугарске. У оба случаја реч је о руском гасу, а изградњом новог гасовода диверзификује се снабдевање и самим тиме смањује потенцијални ризик, односно повећава енергетска безбедност. При том, план је да Србија постане гасно чвориште, да се наплаћује транзитна такса и да се шири гасоводна мрежа према свим крајевима земље.

Овај део гасовода Турског тока назива се Балкански ток, а од почетка изградње 2017. године прате га бројне дилеме, условаљавања - пре свега у вези са додатним геополитичким утицајем Русије и негодовањем Енергетске заједнице и Брисела.

Шта нови гасовод мења и доноси Србији, да ли ће гас сада да буде јефтинији за домаће потрошаче, када је реално да се уложено врати кроз транзитне таксе? Колики је значај гасификације за привреду земље - домаће и стране инвеститоре? Како је гас био и остао једно од основних геостратешких и политичких питања?

О тим питањима говоре гости Ока економије: директор Србијагаса Душан Бајатовић, дипломата и спољнополитички аналитичар Срећко Ђукић и професор Економског факултета Слободан Аћимовић.

Емисију води и уређује Весна Дамјанић.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]