Читај ми!

Од глумца до дрвосече

Седамдесетих година прошлог века Мирчета Вујичић са Златара је играо у 11 филмова. Прву улогу имао је у филму „Низводно од сунца", затим су се ређали филмови „Крос контри", „Сутјеска" и други, а у филму „Смрт Павла Ђурице" Мирчета је играо главну улогу.

У тренутку када су се пред њим отварала многа врата и када је његова филмска каријера била у успону, Мирчета је напустио филм и вратио се у своје родно село Правошево на Златару где је постао дрвосеча.

Мирчета је недавно заувек напустио овај свет и зато подсећање на овог доброг глумца и још бољег човека у овонедељној емисији Квадратуре круга у којој ћете упознати и 98-годишњег Милутина Марјановића који је кроз живот штошта претурио преко својих плећа.

Током Другог светског рата три пута је осуђиван на смрт и два пута рањаван. Иако је био сироче успео је да заврши два факултета и да постане успешан привредник. Био је један од оснивача ФАП-а и најзаслужнији је за изградњу хотела „Палисад" на Златибору. Написао је две књиге, годинама био сарадник САНУ, а данас највећи део године проводи на Водицама на Златибору, где узгаја и бере лековито биље од кога, између осталог, прави тинктуре за јачање имунитета.

Аутор емисије: Бранко Станковић
Сниматељ: Дарко Бурсаћ
Монтажа: Марија Баронијан Шашић