Читај ми!

Гастрономад

Просо - супер храна

Нутриционисти су просо одавно сврстали у тзв. супер храну, јер благотворно делује на организам, има изузетно богат нутритивни састав, лековита је, лако се узгаја, добро рађа и јефтина је и доступна ширем кругу људи. Ову житарицу у нашим крајевима зову још и ситна проја, мухар или јагле. У исхрани људи користи се хиљадама година. Иако је дуго је било запостављено, вратило се на наше трпезе на велика врата, нарочито код поборника здраве исхране. Просо, иначе, не садржи глутен, па људи који имају ову алергију њиме успешно замењују друге житарице.

Наш гастрономад Катарина Петровић Каја, у новој епизоди десете сезоне Гастрономада, показаће нам како се припрема традиционална Рашка слатка каша од проса.

Нова епизода Гастрономада у понедељак, 30. новембра, у 12.29, на РТС 1.