Читај ми!

Словаци у Бачкој, куће мале кречене у плаво

Мале куће кречене у плаво

Да ли је тачно да у кући која је свеже окречена у плаво има девојка за удају? Словаци често своје куће крече у плаво и данас се то може видети, или барем остаци те плаве боје у селима која су већински насељена Словацима. Да бисмо сазнали како живе Словаци у Војводини, шта је истина, а шта су сеоске легенде, кренули смо по селима. Били смо у Селенчи, Лалићу и Пивницама, тим редом иде и наша прича.

У емсији Око магазин, упознаћемо једног пастира из Селенче. Он је Мађар, али слабо дивани мађарски, међутим словачки прича течно. Као дете је почео да чува сеоске свиње и овце да би преживео и дуг пут је Ђура прошао од тада до сада када има сто и кусур својих оваца. У Селенчи живи и Павел, он је молер, али познатији је као голубар, узгајивач зечева и рестаураратор мотора, како он каже, своје младости. У Лалићу смо разговрали са Аном која прави венце од кукуруза и са њеним супругом Јаном који прави метле-короваче. Они кажу да та прича како у кући која је свеже окречена у плаво постоји девојка спремна за удају, није истинита. У Пивницама нам историчар Јан Губа каже, да ту ипак има истине. Кућа се кречила у плаво, да се зна да је девојка из добре и богате породице. У Око магазину погледајте девет прича из три села.

Аутор: Далибор Жарић

Уредник: Горислав Папић

Око магазин Око магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]