Читај ми!

С Тамаром у акцији

Акција посвећена породици Љубанић из Остојићева, Чока

Ема Љубанић (30) је пре десет година због љубави дошла из Аде у мало место Остојићево у општини Чока. Складан брак донео је породичној заједници четворо деце: Лауру (9), Лејлу (7), Марка (6) и Грету Хелену (4).

Пре три године, Емин муж је решио да оде у иностранство како би породици обезбедио бољу будућност. Договор је био да му се породица придружи кад нађе посао. Међутим, по одласку у Немачку, околности и договори су се променили. Тамо се оженио, засновао нову породицу и више се није јавио.

Ема је остала сама са децом, без ичије помоћи и без основних услова за живот. Једини редовни приход су дечји додатак и социјална помоћ. Сналази се тако што викендом децу одводи код својих родитеља у Аду, на чување, док она са братом одлази на пијацу у Нови Сад и тамо продаје поврће и воће. Од те зараде издржава децу и себе.

За адаптацију оронуле куће која је у веома лошем стању, није имала средстава, она и деца спавају у две просторије а зими греју само једну, у којој деца спавају. Прозори на кући су дотрајали и трули, кров прокишњава а зидови који се одвајају, знатно отежавају загревање и те једне просторије. ..

Екипа емисије "С Тамаром у акцији" је уз огромну помоћ и подршку локалне самоуправе, породичну кућу у селу Остојићево претворила у прави, топао дом за мајку и њено четворо деце.

Тамара Грујић, ауторка и продуцент националнох хуманитарног пројекта и ТВ серијала "С Тамаром у акцији": "Захваљујући помоћи лолаклне самоуправе, направљен је потпуно нов кров, урађена фасада и сређено двориште иза куће. Моји мајстори урадили су нову канализацију, направили ново функционално купатило унутрар куће и комплетно смо реновирали ентеријер. Деца су добила две спаваће собе."

Док су трајали радови на уређењу породичног објекта, Тамара и продукциона екипа емисије су се потрудили да оком камере забележе све оно што краси овај крај и чиме се поносе његови становници

"Дворац Ледерер у Чоки, Каштел Шулхолф и кућа Дивана Георга у Падеју подсећају на властелинска времена која и данас одишу духом прошлости. У музеју Храма Пресветог Тројства чува се јединствена збирка духовних предмета, једина у Србији. Симбол Чоке је свакако винарија, једна од најстаријих у земљи, чува тајну квалитета својих винограда и вина, користећи технологију још увек на традиционалан начин. Добош торта и марципан такође се спремају на старински, традиционалан начин. У суседној Сенти, родном месту Стевана Сремца, подсетили смо се Сенћанске битке на макети са преко 2000 фигура, посетили соколарник једног од највећих узгајивача соколова у Европи као и несвакидашњи зоолошки врт.", истиче Тамара Грујић

Осма епизода, десете ТВ сезоне серијала "С Тамаром у акцији" емитује се у петак 13. новембра у 20.57, на РТС 1.