Читај ми!

С Тамаром у акцији

Помоћ породици Котец, Чента, Зрењанин

Брат и сестра, Јована (21) и Љубомир (15) су пре петнаест година остали без мајке, која је преминула због болести. Живели су са оцем и баком, све до пре три године, када је отац преминуо, а годину дана касније и бака. Од тада, Јована преузима улогу главе породице и бори се за своју и братовљеву егзистенцију. Када су остали и без оца, напустила је тек уписан факултет, јер је морала да се запосли, како би издржавала породицу. Љубомир је ђак првог разреда средње пољопривредне школе. Жели да постане тракториста, да остане на селу и обрађује своју земљу. За сада само помаже комшијама у пољским радовима и на тај начин помаже сестри која свакодневно путује на посао. Живе у Зрењанинском месту Чента, у кући која је неусловна за живот. Сами не могу да одвоје средства како би је средили и уредили за пристојан живот.

Уз велику помоћ локалне самоуправе Града Зрењанина, екипа емисије "С Тамаром у акцији" је од старе породичне куће, "војвођанске набијаче", направила модеран дом за сестру и брата. А пре свега су кућу спасили од сигурног пропадања. Због лошег крова, вода је годинама прокишњавала у кућу, сви зидови су повукли влагу, па је у кући било готово немогуће дисати. Тамарина екипа је урадила нови кров, санирала влагу, направила ново купатило, канализацију, септичку јаму, урађена је нова бетонска кошуљица подова и комплетно унутрашње реновирање. Уз помоћ добровољног ватрогасног друштва из Ченте сређено је и двориште.

У близини нетакнуте природе Ченћанских језера, налази се и стара пумпа, саграђена још 1904. године која је служила некада за пребацивање воде из ченћанског рита у Дунав, а данас је музеј у коме се може видети развој технике од парне машине преко дизел мотора па све до савремених електичних пумпи.

У оближњем Мошорину, упознали смо и људе који се баве земљаном архитектуром и на тај начин оживљавају дух давних времена, када су се куће градиле од природних материјала. Радионице ЛАЛА Феста и веште руке учесника су нам показале како можемо да направимо предмете од земље, прућа и сламе.

У близини Мошорина је и Тителски брег чију специфичност су Тамари представиле ахритектица и археолошкиња из Титела. Уз откривања флоре и фауне, на Тителском брегу смо први пут камером забележили и такмичење у параглајдингу на посебан начин, помоћу витла!

Незаобилазно родно место Михајла Пупина, прича о његовом животу и Музеј у Идвору, веште руке градитеља виолине и светски познати уметници наивног сликарства у Ковачици, у потпуности су дочарали и осликали живот у овом делу Баната.

Емисија "С Тамаром у акцији" емитује се у петак 30. октобра, у 21 час, на РТС 1.