Читај ми!

Правда за Србију - Хандке о нама, ми о Хандкеу

О политичким ставовима великог савременог писца али и о занимљивој вези великог композитора и грофа из Херцеговине

Једна другачије написана историја. Тако могу да се читају есеји Петера Хандкеа због којих ни Нобел не може да га спасе напада правоверних. Е сви ти есеји, о Србији, Југославији, Хагу, Сребреници, бомбардовању РТС-а објављивани од 1991 до 2011. сада су први пут на српском језику објављени у једној књизи. Зашто је ова књига значајна, која је питања покренула, како може да се чита и каква је била полемика на промоцији пре неколико дана у згради РТС-а, који је и један од издавача књиге.

Мада је био човек од највећег поверења Петра Великог у време кад је овај правио Санкт Петербург, причу о Сави Владиславићу први пут нам је испричао Јован Дучић. На заборављеног грофа пре неколико година подсетио је и РТС, када је објавио његову књигу која се сматра основом за настанак руске тајне службе. А сада су Вечерње новости објавиле да је гроф Владиславић био мецена Вивалдију и да му је аутор дела Четири годишња доба посветио оперу. Сава Владиславић, од Херцеговине преко Рагузе и Венеције до престонице Царске Русије.

Уредник емисије: Горислав Папић

 

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]