Читај ми!

Амерички избори и Србија

Само неколико недеља уочи председничких избора, Доналд Трамп, председник САД, заражен је коронавирусом и налази се у војној болници Волтер Рид.

Лекар Беле куће очекује да председник САД настави да обавља своје редовне дужности током опоравка, али се поставља питање како ће изгледати наставак изборне кампање за председничке изборе заказане за 3. новембар и да ли ће можда избори бити одложени.

За сада, Трамп има само "благе симптоме", али ако му се стање буде погоршало, амерички Устав прописује да, према 25. амандману, председник може да преда дужност потпредседнику - што значи да Мајк Пенс постаје вршилац дужности председника.

У сусрет изборима - Трамп или Бајден? Зашто су избори за председника САД важни за цео свет, а зашто за Србију? Каква је позиција САД према Србији, какав је однос према Западном Балкану, шта се све може очекивати?

Гости: Ивица Дачић, министар спољних послова Србије, Обрад Кесић, политички аналитичар из Вашингтона и Слободан Зечевић из Института за европске студије

Аутор и уредник емисије Оливера Јовићевић

 

 

Упитник Упитник

Аутор:
Оливера Јовићевић

Емисија Упитник аутора и уредника Оливере Јовићевић политички је ток-шоу који отвара све теме важне за Србију и њене грађане, без амбиције да пресуђује или сугерише решења. [ детаљније ]