Гастрономад

Како се од коприве прави пиво

Коприва се убраја у једну од најцењенијих лековитих биљака. Стари Грци и Египћани користили су је за масажу против реуматских болова и артритиса, а Римљани као храну и лек. Још у бронзаном добу људи су је користили за прављење тканина. Осим чаја, од коприве се могу правити и бројна укусна јела као што су чорбе, пите, ролати, салате и слично.

У нашим крајевима користи се од давнина у исхрани и народној медицини. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја посетила је Ваљевску Каменицу, где је научила да спрема необичне слатке бомбице са копривом, али и пиво од ове хранљиве намирнице.

Нова епизода Гастрономада у понедељак, 5. октобра, у 12.30, на РТС 1.