С Тамаром у акцији

Ердевик, трећа епизода десете сезоне.

Тања и Горан Николић, живе у складном браку 11 година, са двоје заједничке деце и четворо Тањине деце, у Ердевику поред Шида. Када је остала у другом стању, бивши муж је напустио. Упознаје Горана и одлучују да започну заједнички живот. Љубав према Тањи и њеној деци, надјачала је изазов са којим се Горан сусрео. Ни мало лак почетак није поколебао Горана и Тању да одустану. Створили су дом и породицу пуну склада, љубави и разумевања.

Горан, запослен као грађевинац, једини у породици ради и остварује приход за ову осмочлану породицу. Тања је посвећена деци и брине о домаћинству. Најстарији Никола (17) је ученик техничке школе у Сремској Митровици, па због удаљености и трошкова пута, ретко долази кући. Виолета (14), Кристијан (12), Јована (11) и Тамара (9) су ученици основне школе, док најмлађи Марко (6) иде у предшколско. Када су у могућности, због обавеза у школи, Виолета и Кристијан помажу комшијама у кућним и пољским пословима, да би увећали кућни буџет.

Николићи, иако сложни и вредни, не могу да среде кућу у којој живе. Екипа емисије С Тамаром у акцији, уз велику помоћ локалне самоуправе и ЈКП, потпуно је реновирала дом породице Николић.

Због веома лошег стања куће, припремни радови су трајали две недеље. Горан је желећи да некако прошири простор, нажалост направио је проблем у дневном боравку претераним рушењем, па је кућа била склона паду.

У току припремних радова уз помоћ локалне самоуправе, направљено је такозвано укрућење куће у средишњем делу. Саграђене су две стопе, два стуба и преносна греда и тако је задржан даљи пад таванице. Избетониран је под у кухињи, и проширен је предњи део како би Тамарина екипа могла да сагради купатило које Николићи нису имали.

Дозидане су две собе, потпуно обновљена крована конструкција и постављен нови цреп, тако да су Николићи добили потпуно нову кућу, у којој је сваки члан многобројне породице добио свој кутак. Поред куће, уз помоћ комшија и Зеленила из Шида, уређено је и двориште, ископана септична јама, посађено је зеленило, чак је и пас породице Николић са два штенца доби нову кућицу.

Тамара Грујић: "Током акције посвећене осмочланој породици Николић из Ердевика, обишли смо и снимили све најатрактивније на територији општине Шид. Поред својих природних лепота сремске равнице, језера и винограда, Шид се може се похвалити и великим бројем уметника, који ту су живели и радили. Сава Шумановић, један од најзначајнијих српских сликара 20. века, је управо у Шиду провео највећи део свог живота. О томе сведоче Галерија и Спомен кућа, које смо посетили и изблиза се упознали са животом и радом овог великог уметника. Музеј наивне уметности "Илијанум" носи име по сликару - наивцу Илији Башичевићу Босиљу и представља праву ризницу када је наивна уметност у питању. Пажњу нам је привукао и Руски двор, занимљиве архитектуре и садржаја. Посетили смо и јединствено луткарско позорише у Шиду, присуствовали чувеној Куленијади, али смо обишли и најлепште ловиште у Србији, чувено Ворово.

Будите са нама и овог петка, 02. октобра од 21.15 на РТС1."